lufidekor
Fejléc

Képviselő: Óhegyi Győző e.v. 8200 Veszprém, Sigray u. 3.     mobil:+36309570562      adószám: 53922399-2-39   mail:  lufidekor@lufidekor.hu

 
GALÉRIA
 
CIKKEK
 
VIDEÓK
 
ESKÜVŐKELLÉKEK
 
Reklámtárgyak
 
KEZELÉS
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZAVAZÁS
Weboldalt készítenék magamnak.
Szeretne saját weboldalt önállóan létrehozni?

Igen
Nem
Szivesen olvasnék segítséget erről.
Már van.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Blog

Léggömb gyártás alapjai:

2010.01.31. 11:19, lufidekor

 A forma terjedelmi korlátai miatt természetesen nem lehetséges a téma részletesebb bemutatása, de megpróbálom alapjaiban körvonalazni a gumiipar ezen ágát.  A gumiipar – így a lufigyártás – alapvető anyaga a kaucsukfa nedve, amit hordókba szerelnek ki, másként  LATEXnek is neveznek. Egy kaucsukfa csemete látható az alábbi linkre kattintva:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Hevea_brasiliensis1.jpg  Latin neve: “Hevea brasiliensis”, onnan ered, hogy Dél-Amerika őserdeiben terem, nevezetesen Brazíliában. Az idők folyamán sikeresen telepítették be Dél-Kelet-Ázsiába, Malaysia-ba is.

Az autógyártás hajnalán maga Ford is megpróbálkozott a mesterséges termesztésével  – a nagy biznisz reményében (autógumik) – mégpedig Dél-Amerikában, de sikertelenül. Pedig írdatlan összegeket és élőmunkát fektettek a projektbe. A végeredmény hatalmas őserdő pusztítás és kudarc lett. Nem vették figyelembe a speciális igényeit és sérülékenységét. Csak ültették hideg mérnöki precízitással, érzéketlenül, mint paradicsomot a Kiskunságban.

 

 

Tehát ott tartunk, hogy LATEX.  Ezt úgy nyerik a fából, hogy annak törzsén, ill. kérgén átlós bemetszéseket ejtenek egy éles eszközzel  – lásd itt: hu.wikipedia.org/wiki/Kaucsuk  –  majd annak alsó végéhez elhelyeznek egy kis tálkát amibe a nedv belecsurog. Ezt bizonyos időközönként összegyűjtik hordókba. Valószínűleg nem egy embert alkalmazva erre a kis “természetjárásra”. Az élőmunka sajnos itt sem nélkülözhető.  A hordók persze a világ minden részére elkerülnek, lehetőleg még frissen, mert a benne lévő tejszerű folyadék bizony viszonylag rövid idő alatt képes jó állagú kocsonya formájára változni. A latex ára persze elég borsos. Minekután célbaért, már meg is érkeztünk a gumiipar legfontosabb kiindulópontjához. 

Szigorúan a lufiknál maradva:  Ebből az alapanyagból kevernek ki – különféle fontos kiegészítő anyagok hozzáadásával – különböző gumikeverékeket, ill. latexkeverékeket. Ezeket a fontos hozzávalókat – egymáshoz keverve speciális golyósmalmokban finomítva – nevezzük ezután “diszperzióknak”,  féltve őrzi minden gyártó. A lényeg a részletekben van – mondanánk – és ez itt is igaz. Gondoljunk csak a neves autógumi gyárakra és a Forma 1-re, ahol az abroncsok minőségétől el is dőlhet egy-egy futam végeredménye. (ez csak kis kitérő)

Ami tehát azonos az a latex, ami különböző az a diszperzió és a felhasznált vulkanizálási technológia. A végeredmény ezek alapján változik. Ilyen lufi… olyan lufi, mármint hogy milyen rugalmas, nyúlékony, stb. Alap esetben (diszperzió nélkül) a latexet vulkanizálva a végtermék inkább nyúlósnak mondható mint sem rugalmasnak. Felfújás után leengedve egy kitágult reklámszatyorra, vagy egy unalmunkban kinyújtott rágógumira emlékeztet. Apropó: a rágó is latexből készül (még egy kitérő, bocsi). Persze diszperzió nélkül nem csinálják. Ha viszont elsokallják a mennyiségét a keverékben, akkor egy masszív gumitömlőt kapunk a vulkanizálás végén, ami inkább hasonlít egy vízhordó tasakra, mint egy lufira. Maximum egy hidraulika szivattyú segítségével lehetne felfújatni.

Hogy mi kerül a diszperzióba?.. jogos kérdés. Alapvetően KÉN ami a gumi elsődleges vulkanizáló anyaga. Valamint gumiarábikum (kordofán), felületi feszültség csökkentő anyagok, titánium oxid ami a fedést biztosítja, kaolinok és még ki tudja mi és mi nem, a gyártóktól függően. Mint említettem féltve őrzik ennek titkát. Hosszú évtizedek kísérletezgetései után, empirikus úton állítják össze receptúráikat.

A folyékony latex + diszperzió keveréket kádakba öntik  -talán inkább akváriumokhoz lehetne hasonlítani ezeket-, amiknek a teteje nyitott. Előzőleg a lufik formájának megfelelő kialakítású üveg, porcelán vagy fémformákat – esetleg műanyag – készítenek, öntenek, csiszolnak, amiket egy tartólécre, vagy keretre erősítenek. Megfelelő előkezelés után ezeket a formákat a tartóléceknél fogva a keverékbe mártják bizonyos ideig. Ez néhány másodperc lehet. Majd azokat visszaemelve, azok felületén kvázi kirakódik (koagulál) egy vékony filmréteg a keverékből. A vastagsága attól függ, hogy mennyi időt töltött a forma a “fürdőben”, valamint a fentebb említett előkezeléstől. Egyébként ennek állaga ebben a fázisban még roppant sérülékeny, kézzel simán letörölhető, ledörzsölhető. Vastagsága néhány tizedmm. A formák előkezelése azt a célt szolgálja, hogy bemártásukkor a koaguláció folyamata minél egyenletesebb, adott esetben gyorsabb legyen, bár az utóbbi nem mindig szerencsés, mert a vastagság nem lesz egyforma a forma aljánál és a tetejénél, hisz nem töltenek egyforma időt a keverékben. Az alja merül be először és az hagyja el utoljára a fürcsit. Előkezelésre u.n. koagulens fürdőt használnak, ami lehet kalcium kloridos, vagy kalcium nitrátos alapú. A nitrátos inkább vizes oldatú, míg a kloridos változat vegyszeres, denaturált szesz alapú. Utóbbi gyorsabb koagulációt tesz lehetővé és jobban elfedi a formák esetleges sérüléseit, szennyeződéseit, mivel cukrot is tartalmaz amihez ragadóssága miatt jobban “vonzódnak” a kaucsukban lévő elemi részecskék. A nitrátos viszont sokkal egyenletesebb filmet eredményez a formán és vékonyabbat is a lassúbb kirakódás végett. A cukor hiánya miatt viszont körülményesebb technológia. Mégis ez lehet a célravezetőbb és gazdaságosabb ha sikerül megoldani a nehézségeket és beállítani a technológiát.

A keverékből kiemelt formákat azután vulkanizáló kemencébe rakják, ahol pontosan beállított hőmérsékleten és ideig ! szárítják, vulkanizálják. A kén mennyiségétől és a hőmérséklettől függően lesz a gumi  -a lufi-  olyan rugalmas vagy nyúlékony amilyen. A szinezést úgy oldják meg, hogy minden színnek külön kádat alkalmaznak, amikbe a keverékeket spéci festékek hozzáadásával színezik. Itt is körültekintően kell eljárni, mert a használt festékek is módosíthatják az alapkeverék tulajdonságait (sűrűségét. PH-ját, felületi feszültségét, stb.) amik változtathatják a kirakódás minőségét. Ügyelni kell még a keverékek higítására (vízzel történik) hogy megfelelő számú részecske lebegjen a keverékben és hogy az esetleges légbuborékok eltávozzanak könnyen, hisz azok lyukat eredményeznének a kialakuló filmen. A felületi feszültség csökkentése is fontos, hogy a forma a bemártás kezdetén akadálymentesebben tudjon a keverékbe merülni.

A kemencéből kivett már vulkanizálódott lufiformákat talkumba vagy szappanos oldatba húzzák (fújják) le kézzel, vagy speciális pneumatikus eszközzel a fém, ill. üvegformákról, hogy ezáltal ragadásmentesítsék. A többi már könnyen elképzelhető.

Érdekes adalék lehet, hogy pl. az óvszerek gyártási folyamata is nagyban megegyezik a lufikéval, azzal a különbséggel hogy sokkal higiénikusabb és precízebb körülmények között történik. Az automatizáltsága is jobban megoldott. Valamint kiegészül gyártás közbeni minőség ellenőrzéssel is hiszen hibás, lyukas termék esetén az esetlegesen utólag felmerülő problémát nem lehet egy másik termék használatával kiküszöbölni.

A fenti rövid és nem túlságosan alapos ismertetőt azért tudtam itt leírni, mert a rendszerváltás előtt magam is küzködtem e tevékenységgel néhány évig. Sajnos azonban a piaci liberalizáció keretében elsőként vesztettük el képességünket a versenyre a több évtizedes technológiai, tapasztalati előnyben lévő nyugat-európai, amerikai és egyéb külföldi, tőkeerős gyártókkal szemben, akik úgy szabadultak kis hazánkra, mint feltüzelt vérebek a frissen fialt mezei nyúlra. Minden gyorsan változott és változik azóta is.

Ami a gumiipar más oldalait illeti, azokról elmondható, hogy a természetes kaucsukon kívül alkalmaznak még szintetikus kaucsukokat is, amivel a gyártási költségeket csökkenthetik. Ezeket különböző arányban keverik a végtermék elvárt  tulajdonságai szerint. Példának okáért a már hivatkozott abroncsgyártást említhetnénk, ami igen kacifántos és rejtélyes terület. A kaucsukon kívül használnak még kormot (ettől feketék az abroncsok) töltőanyagnak, szilikátot, acélt és szöveteket. Itt ugyan eredeti méretének többszörösére nem kell felfújni a végterméket  – amit mellesleg jól kell elviseljen –  mint a lufi esetében, de helyette elsőszámú szemponttá lép elő a termék tartóssága együtt a  tapadási tulajdonságaival, valamint a különböző időjárási viszonyoknak való kitettséggel szembeni ellenállása, öregedésállósága de főként a biztonsági szempontok érvényesülése. A versenysport pedig csak tovább élezi ezt a helyzetet.  Magyarországról említhetnénk az egykori TAURUS gumigyárat, ami sajnos szomorú  sorsra jutott.

Óhegyi Győző

Lufi Dekor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.02.12. 15:41
Szunyogh Tamás

Köszönöm az infót, rendkívül hasznos volt a cikk!

Napok óta töprengtem rajta, hogy hogyan is készül a lufi...   :):)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
AJÁNLÓ
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Chit-Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
PARTNEROLDALAK
 
LEGFRISSEBB BLOG
Friss bejegyzések
2010.02.02. 19:27
2010.01.31. 11:19
2010.01.31. 09:48
2010.01.25. 01:08
2010.01.25. 00:31
Friss hozzászólások
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2010-01-13
 
Lábléc
Tartalom
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.